Misija

Ciljevi Hrvatskog Društva za putničku, tropsku i migracijsku medicinu HLZ-a su:

  • Organiziranje, praćenje i poticanje stručnog usavršavanja zdravstvenih djelatnika iz podrčja putničke, tropske i migracijske medicine organiziranjem različitih stručnih i znanstvenih skupova (radionica, tečajeva, simpozija i kongresa) samostalno i u suradnji s drugim društvima Hrvatskog liječničkog zbora kao i u suradnji s međunarodnim organizacijama i društvima.
  • Pružanje stručno-metodološke pomoći iz područja putničke, tropske i migracijske medicine zdravstvenim djelatnicima različitih ustanovama u RH kao i djelatnicima drugih ustanova primjerice Hrvatskog Crvenog Križa, Ministarstva unutarnjih poslova, koji se u prihvatnim centrima suočavaju s raznim problemima legalnih i ilegalnih useljenika u RH kako bi se timskim radom pomoglo u rješavanju problema vezanih za ovu populaciju.
  • Pružanje pomoći u organiziranju centra za nabavu i distribuciju lijekova posebno rijetkih antiparazitarnih lijekova koji se koriste u liječenju određenih tropskih bolesti.
  • Donošenje smijernica za točniju i bržu dijagnostiku te učinkovitije i ekonomičnije liječenje različitih bolesti putnika što iziskuje timski rad liječnika raznih specijalnosti.
  • Praćenje, proučavanje i unapređivanje putničke, tropske i mogracijske medicine te rad na poboljšanju kvalitete rada zdravstvenih djelatnika..
 • Publiciranje priručnika i letaka o epidemiologiji, dijagnostici i liječenju najčešćih putničkih i tropskih bolesti te njihova distribucija u zdravstvene ustanove raznih specijalnosti. Davanje mišljenja i ocjena za metode, postupke i programe rada iz područja tropske medicine i bolesti putnika.