Chikungunya

Chikungunya

U prosincu 2013. SZO je izvijestila pojavu lokalne transmisije chikungunya virusa u Saint Martin-u. To je prvi put da je lokalna transmisija chikungunye zabilježena u Americi. Zaraženi komarci šire virus na ljude. Lokalni prijenos je od tada zabilježen i u ostalim državama na Karibima.
Chikungunya je bolest uzrokovana virusom koji se širi ubodom komarca. Komarci ubadaju i noću i danju, a većinom su nastanjeni oko zgrada u urbanim predjelima. CDC preporučuje putnicina na Karibe da se zaštite od uboda komarca. Pod rizikom za obolijevanje su također i putnici u Afriku, Aziju i otoke u Indijskom oceanu i Zapadnom Pacifiku. Neki su putnici pod povećanim rizikom za stjecanje bolesti i tešku kliničku sliku – oni koji imaju artritis, teške predležeće bolesti (hipertenzija, srčana bolest, dijabetes), stariji od 65 godina, žene u kasnoj trudnoći, misionari i humanitarci na dugotrajnom radu u tim područjima, oni koji su dugotrajno vani bez zaštitne odjeće itd.
Najčešći simptomi bolesti su vrućica i bolovi u zglobovima, a mogu se pojaviti i glavobolja, mialgije, otok zglobova, osip. Chikungunya bolest rijetko rezultira smrću, ali simptomi mogu biti teški. Većina se oboljelih osjeća bolje nakon tjedan dana, ali bolovi u zglobovima mogu trajati mjesecima i godinama.
Trenutno ne postoji adekvatna metoda za prevenciju chikungunya-e. Jedini način je pokušati prevenirati ubode komaraca nošenjem dugih rukava, hlača i šešira te upotrebom repelenata.