Ospice (morbili)

Ospice (morbili)

U posljednjih nekoliko godina se bilježi značajan porast broja oboljelih od ospica u Europi i Americi. Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC, http://www.ecdc.europa.eu/) je izvijestio kako su, kao i u većini zemalja u razvoju, ospice ponovno endemske u mnogim dijelovima Europe upravo zbog smanjenja u postotku imuniziranih. Velik je broj slučajeva zabilježen u Europi počevši od 2010. sa više od 30,000 slučaja svake godine. Većina je necijepljena (82%) ili nepotpuno cijepljena (13%). Francuska je najjače pogođena sa preko 15000 slučajeva i barem 6 smrti prošle godine, 651 slučajem teške pneumonije i 16 slučajeva encefalitisa. U Ujedinjenom Kraljevstvu je 2012. zabilježeno 1401 slučaj (najviše od 1994.) koje su slijedila 3308 slučaja 2013. i 174 slučaja 2014. godine. U SAD-u je 2014. zabilježeno preko 600 slučajeva ospica (od toga najviše u Kaliforniji, New Yorku i Ohiu). Epidemija je zabilježena i u Kanadi, Ukrajini, Filipinima, Singapuru, Vijetnamu, Novom Zelandu, Ukrajini, Brazilu, Turskoj, Pakistanu, Južnoj i Istočnoj Africi i mnogim drugim zemljama. Trenutačno je i u Hrvatskoj u tijeku epidemija ospica, a do sada je zabilježeno preko 60 o oljelih.
Ospice (morbili) su akutna bolest uzrokovana virusom morbila. Prenosi se preko čestica respiratornih sekreta ili direktnim kontaktom sa sekretima iz nosa/grla zaraženih. Glavni simptomi su vrućica, osip, kašalj, curenje nosa i konjuktivitis koji se pojavljuju nakon inkubacije od 10-12 dana. Komplikacije su moguće a uključuju pneumoniju, encefalitis i sekundarne bakterijske infekcije (npr.upala srednjeg uha). Bolest se uspješno prevenira cjepivom koje pruža doživotnu zaštitu u većini slučajeva. Cjepljenje je i dovelo do kontrole i eliminacije bolesti u Europi. Prije rutinskog cijepljenja su incidencija, kao i stopa komplikacija bili visoki (u SAD-u je oko 500 smrti godišnje bilo uzrokovano komplikacijama ospica).
Nažalost, importirani slučajevi mogu uzrokovati manje epidemije među ljudima koji su osjetljivi na infekciju, a to su necijepljeni ili nepotpuno cijepljeni. U ove skupine spadaju djeca koja su premala da bi dobila prvu ili booster dozu cjepiva protiv morbila te djeca s imunodeficijencijama koja ili ne smiju primiti cjepivo ili nemaju adekvatan odgovor na cjepivo (npr. nakon kemoterapije). Nažalost, ipak se većina slučajeva ospica pojavljuje među djecom koja nisu cijepljena odlukom roditelja.